Passa al contingut principal
Retalls de la nostra història
Descobreix els tresors de l'Arxiu Arqueològic de Lleida

L'Arxiu arqueològic de la ciutat va néixer als anys vuitanta del segle passat, quan l'Ajuntament de Lleida va començar a invertir recursos econòmics i humans en el coneixement i la protecció del nostre patrimoni arqueològic.
L'Arxiu actual a l’avinguda Fontanet,26, inaugurat el 2009, és l'última fita d'un llarg recorregut per diversos magatzems, que ha culminat en la construcció un espai expressament dissenyat per a contenir les restes del passat, i tota la documentació generada per les excavacions fetes a la ciutat i el seu terme, per a que puguin ser consultades pels investigadors i conegudes i gaudides pels ciutadans.

Ara volem obrir les portes de l'Arxiu arqueològic per tal que infants, veïns, col·lectius diversos, en definitiva, grans i petits de Lleida puguin gaudir-ne tot contemplant , i fins tocant, els estris dels nostres avantpassats, visitant els magatzems, on es guarda una ingent quantitat de materials arqueològics i experimentant en primera persona en què consisteix la feina dels arqueòlegs

El dia 15 de setembre amb la visita del veïns del barri de la Bordeta vàrem inaugurar aquesta nova etapa on oferim visites concertades per a grups tots els dimarts i dimecres de 10 a 13 hores i  incorporant aquest nou espai als Diumenges de Portes Obertes de les sales amb restes arqueològiques, que permeten visitar les Adoberies de Rambla Ferran, les Muralles feudals d’Anselm Clavé i les restes romanes de l’Auditori d'acord amb el següent calendari:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per la Festa Major de Lleida: Diumenges d'arqueologia

 
La ciutat dels tres turons. Quan Cèsar ens explica la Batalla d’Ilerda (49 aC.) on es van enfrontar les legions de Pompeu dirigides pels generals Afrani i Pompeu, i les del propi Cèsar, ens descriu  a Ilerda com una ciutat emmurallada, amb un pont de pedra i amb tres turons:  “ Erat inter oppidum Ilerdam et proximum collem, ubi castra Petreius atque Afranius habebant, planities circiter passuum CCC,  atque in hoc fere medio spatio tumulus erat  paulo editor: quem si occupauisset Caesar et communisset ab oppido et ponte et commeatu omni, quem in oppidum contulerant, se interclusurum adversarios confidebat. (…)   De bello civili Cèsar  (B.c., I, 43) Un, el turó de la Seu Vella rodejat pel la ciutat emmurallada d’Ilerda. Dos, el turó de Gardeny. Però, on està el tercer turó? Conegut també com Puig Bordell, avui en dia aquesta elevació separa els barris de la Universitat i l’Escorxador. 
Com era Ilerda.      La necròpolis Un dels cementiris d'Ilerda es trobava al costat de la via que sortia de la ciutat en direcció a  Aeso (Isona) , on avui hi ha l'estació de trens. En aquesta necròpolis s'hi realitzaven tot tipus de enterraments:  incineracions amb urnes de ceràmica o vidre i inhumacions en:     En àmfores   en sarcòfags de pedra Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia en caixes fetes amb teules  Arxiu fotogràfic  I.E.I. Arqueologia i en caixes fetes amb plom